Papier kent een enorme verscheidenheid aan toepassingen. Wanneer het gaat om kwaliteit van papier dan speelt “vochtmeting” een belangrijke rol. De grootte/omvang van vochthomogeniteit in papierbanen kan er mede voor zorgdragen dat het productieproces en de verwerking soepel verlopen.  Maar​ er zijn meer op papier betrekking hebbende toepassingen die vochtmeting vereisen, denk bijvoorbeeld aan de controle van het vochtgehalte van lijmen bij de productie van plakfolie, controle op drogen van de afdrukkleur of toezicht op vocht in karton voor verpakking. 
Papier maar ook leer en perkament zijn gevoelig voor temperatuurschommelingen en veranderingen in luchtvochtigheid. Materialen (inclusief papier) zetten uit en krimpen onder invloed van temperatuur en vocht. Bij een lage luchtvochtigheid geven objecten vocht af aan de omgeving, bij een hoge vochtigheid zullen ze vocht opnemen en uitzetten. Op de duur worden de vezels door deze reactie aangetast. Ze worden broos en kunnen op de duur breken. Het is dan ook zeer belangrijk om in archieven en waar boeken bewaard worden de vochtigheid van het materiaal in de gaten te houden.

MC-60CPA

De MC-60CPA is nauwkeurig, betrouwbaar en eenvoudig te gebruiken voor snelle en niet-beschadigende bepaling van het vochtgehalte van papier en karton op rollen of stapels. Door de sensor tegen het papier te drukken, wordt binnen enkele secon​den het vochtgehalte weergegeven. De MC-60CPA kan worden gebruikt bij de productie, inspectie controle en verdere behandeling van papiersoorten. De keuze met materiaalcode maakt metingen nauwkeuriger. Er zijn 6 selecteerbare materiaalcodes voor papier.                       

Speciaal geschikt voor:
Kwaliteitsinspecties bij de productie van papier en vezelplaten, verpakkingsindustrie, uitgeverijen, drukkerijen, bibliotheken, archivarissen en restaurateurs.

Functies:

  • Capaciteitsmeting zonder pinnen en zonder beschadiging gebruikmakend van een hoogfrequent diëlektrisch veld
  • Keuze uit 12 materiaalcodes
  • Vochtdetectie tot een diepte van max. 50 mm
  • Lage batterij waarschuwing en auto uitschakeling

Toepassingen
Papier offset, kraftpapier, verpakkingspapier, filterpapier, karton, golfkarton, boeken, archief documenten, Oude boeken en documenten, bibliotheken.